Landal GreenParks

woensdag 29 oktober 2008

Hoe kunt u uw groepsverzekering gebruiken voor uw vastgoeddroom?

Als het erop aankomt een onroerend goed aan te kopen, te bouwen of te verbouwen, dan wordt meestal de toevlucht genomen tot een hypothecaire lening. Nochtans kan ook een groepsverzekering perfect dienst doen om zo’n project te financieren. Dit kan zowel voor werknemers als zelfstandigen in het kader van een groepsverzekering of via een individuele pensioentoezegging.

Een groepsverzekering aanwenden met het oog op de aankoop, bouw of verbouwing van vastgoed kan op drie manieren: via een hypothecaire lening, via een voorschot op de polis of via een inpandgeving van het contract overlijden.

Hypotheeklening

Het is altijd mogelijk om een woonkrediet te onderschrijven, waarbij men gedurende de looptijd enkel intresten terugbetaalt. Op de einddatum van de groepsverzekering wordt dan het ontleende kapitaal terugbetaald.

Voorschot

In dit geval komt het er concreet op neer dat de verzekerde een deel van de verworven pensioenreserves uit de groepsverzekering opvraagt vóór de datum van uitkering van het contract. Deze reserves bestaan uit de betaalde premies en de daarop verworven rente. Opgelet, men kan niet de volledige reserve opvragen, maar slechts maximaal 78%. De reden is dat de verzekeraar rekening moet houden met een aantal fiscale afhoudingen en voorheffingen.

Waarom is een voorschot op de polis in bepaalde gevallen voordelig? In de eerste plaats omdat het een flexibele oplossing is: je moet niet naar de notaris stappen, alles wordt geregeld via een onderhandse akte. Daarnaast worden heel wat kosten vermeden, zoals notaris- en registratiekosten. Voorts is er geen hypothecaire inschrijving vereist. Dit betekent echter niet dat er helemaal geen kosten verbonden zijn aan de financiering van vastgoed via een groepsverzekering. De verzekeraar rekent immers een rente aan op het uitgeleende bedrag. Deze rente kan je evenwel jaarlijks voorafbetalen. Misschien wel het belangrijkste voordeel in de ogen van veel mensen is dat je als verzekerde sneller over het kapitaal van je groepsverzekering kunt beschikken. Anders kan dat pas ten vroegste op je 60ste. Dit is een belangrijk voordeel voor bonusregelingen die via de groepsverzekering worden gestort.

Als het betrokken onroerend goed uit het vermogen van de verzekerde verdwijnt, dan moet die het voorschot terugbetalen. Blijft de verzekerde eigenaar van de woning, dan kan hij het opgenomen bedrag (al dan niet gedeeltelijk) terugbetalen vóór de einddatum van de groepsverzekering. Betaalt hij het voorschot volledig terug, dan beschikt hij op zijn pensioenleeftijd over het volledige verzekerde pensioenkapitaal.

Inpandgeving

Naast een voorschot op de polis bestaat er nog een andere manier om een groepsverzekering te gebruiken als financieringsinstrument voor een vastgoedproject. Zo kan je het overlijdenscontract in pand geven bij een financiële instelling die een woonkrediet verstrekt. De groepsverzekering dient dan louter als waarborg. Dit biedt onder andere het voordeel dat kosten voor een bijkomende schuldsaldoverzekering vermeden worden.

Bijkomende voorwaarden?

- Een hypotheeklening, voorschot op of een inpandgeving van een groepsverzekering is enkel mogelijk met als doel de verzekerde toe te laten onroerend goed te verwerven, bouwen, verbeteren, herstellen of verbouwen op het grondgebied van de Europese Unie. Voor zelfstandigen is het toegestane territorium iets ruimer, nl. het grondgebied van de Europese Economische Ruimte, met andere woorden de Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en Ijsland.

- De mogelijkheid tot opname van een voorschot, een hypotheeklening en een inpandgeving van het contract moet opgenomen zijn in het groepsverzekeringsreglement.

- De verzekerde moet aan de verzekeraar kunnen bewijzen dat de hypotheeklening, het voorschot of de inpandgeving wel degelijk voor de genoemde doeleinden dienen. Dit gebeurt aan de hand van aankoopbewijzen, facturen voor verbouwingswerken …
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks